Norsk Seterkultur oppnådde høsten 2019 beskytta betegnelse for setersmør på tradisjonelt grunnlag. Dette er fordi setersmør har dokumenterte forskjeller fra annet, sammenlignbart smør. Noen spesielle kvaliteter er flere umetta fettsyrer, flere antioksidanter, flere terpener og mer betakaroten, som blandt annet gir sterkere gulfarge.
Hvis du er smørprodusent og medlem i Norsk Seterkultur kan du selge smøret ditt med beskytta betegnelse mot en liten admin-avgift dersom du oppfyller forskriften. I 2023 var det 14 smørprodusenter som benyttet beskytta betegnelse
For å bruke merket må du i tillegg til å følge forskriften forholde deg til egne produsentvilkår. Dette er for å sikre kvaliteten på sluttproduktet hos forbruker.
For å få godkjent bruk av beskytta betegnelse må du:
Forskriftene for setersmør stiller blandt annet krav til at dyra skal beite fritt i utmark på dagtid, og at 70% av tørrstoffopptaket skal være fra stølsbeiter. Det vil si at det er begrensinger på mengde annen foring i form av kraftfor, silo og høy. TINE har utarbeida en tabell for oss som viser terskelverdier for kraftfor i forhold til produksjon og beiteforhold. Røde tall betyr at terskelverdien overskrides.
For å sikre det beste sluttprodukt stiller vi også spesielle vilkår til prosessen:
Vi har utarbeida et eget ark for kriterier med utdypende informasjon i samarbeid med Norsk Gardsost.
Produsentvilkår tillegg kan du laste ned her
Videre må du fylle ut et registreringssjema der du må signere at du godtar vilkårene. Det fungerer også som bestillingsskjema.
Registreringsskjema kan lastes ned her
Skjema returneres utfylt og signert til seter@seterkultur.no.
Det er viktig at forbruker får best mulig kunnskap om smøret. Derfor har vi utarbeida en enkel brosjyre som skal legges ved ved salg.
Brosjyra forklarer om smøret, og hvordan forbruker bør behandle det for best mulig smak og holdbarhet.
Når du er registrert sender vi deg klistermerket, plakett og brosjyre i posten!
Administrasjonsavgiften 2023 var kr 400, – betales med tilsendt faktura etter bestilling.
Dersom du ikke ønsker å være medlem må du søke Mattilsynet som ny bruker. Det kostet i 2019 kr 34 000,-.
Mye smør selges direkte til forbruker på setra, men en del går også til butikk. Da er merket et godt utgangspunkt for deg som vil være sikker på at dette er ekte setersmør. En del av markedet er også restauranter. Mange setre har direktesalg.
For en ting er sikkert, det blir produsert ekte setersmør også i 2024! Oppskriften på ekte setersmør er enkel; urterikt, friskt fjellgras, nyseparert fløte, rent fjellvann, god rømmekultur, litt havsalt og omsorgsfulle hender.
I denne linken kan du se hvordan det lages med håndkinne
Her kan du se Andreas Viestad prate om smør, saup og stølsliv, og lage lapper av saup (kjernemelk som er et biprodukt av smørproduksjonen) og prate om
Merkeordningene admistreres av Stiftelsen Norsk Mat. Beskytta betegnelse er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener.
Det er tre ulike typer beskytta betegnelser, opprinnelse, geografisk og tradisjonelt. Norsk seterkultur har fått beskytta betegnelse på tradisjonelt grunnlag. Det betyr at den ikke er knyttet til geografi eller opphav, men at alle som produserer på tradisjonelt grunnlag etter forskriften kan bruke logoen.